Proces s Mikulášom Č. odročili dnes pre práceneschopnosť znalca

21.09.2009 Prešov

Prešov 21. septembra (TASR) – Odročené hlavné pojednávanie s Mikulášom Č. , ktoré malo pokračovať 21. - 23. septembra na Okresnom súde (OS) v Prešove, sa neuskutoční. Hovorca súdu Michal Drimák dnes informoval ...
Nový termín pojednávania podľa Drimáka, predseda senátu pravdepodobne určí na druhú polovicu októbra.
OS v Prešove 2. septembra odročil pojednávanie pre sťažnosti obžalovaného voči predchádzajúcemu uzneseniu súdu v súvislosti s doplnením posudku z odboru balistiky, ktorý má dopracovať Kriminalisticko-expertízny ústav v Košiciach. V priebehu procesu sa totiž objavili rozpory vo výpovediach svedkov a znaleckých posudkoch, akou zbraňou mohol byť usmrtený Pavol Lenhart. Predseda senátu vtedy dopracovanie posudku pozastavil až do rozhodnutia Krajského súdu o sťažnosti. V ten istý deň senát na neverejnom zasadnutí rozhodol aj o predĺžení väzby Mikuláša Č. do 26. decembra 2010, voči čomu obžalovaný podal sťažnosť.
Okrem výsledkov balistického skúmania sa mal súd oboznámiť aj so správou znalca z odboru psychológie, ktorému súd uložil vypracovať posudok na Mikuláša Č. Zároveň chcel predvolať aj ďalšiu znalkyňu z tohto odboru. Jej posudok si dal vypracovať obžalovaný na vlastné náklady a zároveň sa podrobil aj psychologickému vyšetreniu, čo v prípade odborníka prizvaného súdom odmietal.
Proces s Mikulášom Č. , ktorý čelí obžalobe zo šiestich vrážd a spolu so svojím exšvagrom Jozefom M. je obvinený aj zo spoluúčasti na usmrtení podnikateľa Mariána Karcela, sa začal v novembri minulého roka. Výpoveďami znalcov z odboru psychológie a balistiky má byť dokazovanie v tomto procese skončené. Vzápätí majú prísť na rad záverečné reči obhajoby a obžaloby a následne aj vynesenie rozsudku. V prípade dokázania viny hrozí Mikulášovi Č. trest odňatia slobody na 15 – 25 rokov alebo doživotné väzenie.
 

Vyberte región